Et godt alternativ til folkehøyskole, høyskole og universitet

En fagskole gir høyere yrkesfaglig utdanning. På fagskolen er du student og du får 60 studiepoeng for ett års studie. Fagene er organisert i emner, studium og program. For å komme inn på fagskole kan du søke direkte til fagskolen eller via Samordnet opptak. Alt dette er likt som på universitetene. Så hva er da forskjellen?

Hva er forskjellen på universitet/ høyskole og fagskole?

Den største forskjellen er at fagskolene gir 1 og 2 årige studier som er rettet direkte mot et yrke. Fagskolen er profesjonsbasert. Etter fagskolen er du direkte kvalifisert for å gå ut i yrkeslivet. Universitetet er mer forskningsbasert, og gradene er 3 eller 5 år. Utdanningen på universitet er rettet mot videre studier, forskning og mot mer akademiske yrker. Norges Friluftsfagskole gir høyere yrkesfaglig utdanning som Friluftsguide.

Friluftsliv passer spesielt godt inn på fagskolene fordi det gis rom for mye praktisk undervisning i ulike friluftsaktiviteter. Finansieringen fra staten til universitetene og fagskolene er den samme pr. student. Universitetene bruker denne finansieringen både på undervisning og på forskning. Fagskolene bruker alt på undervisning – direkte til studentene. Det er derfor Norges Friluftsfagskole også rekker å gi mange praktiske sertifiseringer fra for eksempel Norges Padleforbund, Den Norske Skiskole og Norsk Fjellsportforum. Studenter fra Norges Friluftsfagskole blir rett og slett de dyktigste praktikere til glede for gjestene og reiselivsnæringen

Hva er forskjellen mellom fagskole og folkehøyskole?

Hvis du fullfører 1 år på folkehøyskole får 2 studiepoeng, på samme måte som om du fullfører førstegangstjenesten. Ut over det gir ikke folkehøyskole noen studiepoeng eller yrkesfaglig utdanning. Dette kan du lese mer om på samordna opptak

En fagskole gir høyere yrkesfaglig utdanning og du får 60 studiepoeng for ett års fullført studie, i tillegg til 2 tilleggspoeng.

Der universiteter og høyskoler er mer forskningsbasert er både fagskole og folkehøyskole mer praktisk lagt opp, men på fagskoler kan du altså ta yrkesfaglige sertifiseringer godkjent for høyere yrkesfaglig utdanning.